Daf 66 YA
|
Ongeveer 527
op kenteken in Nederland
bron: RDW (2023) |
Uitvoering: Legeruitvoering en civiele (burger)versie
Bouwjaar: 1974
Geproduceerd: 1.201 in Eindhoven (DAF I)
De 66 YA (waarbij YA staat voor Y = militair voertuig en A = Algemeen) is speciaal ontwikkeld voor het Nederlandse leger. De techniek is gelijk aan die van de 66, maar hij heeft een 24 volts elektrisch systeem. De open 66 YA heeft een verzwaarde carrosserie die rondom voorzien is van opgelaste versterkingsstrips. De auto kan met een linnen kap worden afgesloten. Ondanks dat de 66 YA is gebaseerd op de Daf 66 personenauto die in de DAF fabriek in Born van de band liep, is deze uitvoering (handmatig) geassembleerd in Eindhoven bij DAF I. De vloergroep, motorkap en voorspatborden werden vanuit Born geleverd en in Eindhoven verder aangepast. Het gedeelte ná de motorkap (zij- en achterwanden, achterspatborden en raamdelen) werd geperst in Eindhoven.
De 66 YA is door het leger ingezet voor ondersteunde diensten. De de Dion-as in combinatie met de Variomatic maakt hem minder geschikt voor het veldwerk in mul zand: menig dienstplichtig soldaat heeft hem mogen uitgraven. 115 km/u is de topsnelheid die “Jan Soldaat” ermee kan rijden: meer dan genoeg voor colonne begeleiding.
De 66 YA was het uiteindelijke productiemodel voor een verkenningsvoertuig van het leger. Begonnen als YA 44 prototype voor testen bij de landmacht om de DKW 2-takt Jeep af te lossen, werd verdere ontwikkeling gedaan met een prototype YA 55 omdat deze beter beviel door de 4-cilinder watergekoelde motor. Nadat de opdracht rond was in 1972 was de Daf 55 inmiddels afgelost door de Daf 66, waardoor het uiteindelijk de 66 YA werd.
Van de 66 YA is ook een burgerversie gebouwd. Officieel is de benaming daarom 66 YA: YA áchter de modelnaam, met een spatie in plaats van 66YA, YA-66 of YA66.
Er zijn 1201 66 YA's gebouwd: 1200 voor het Nederlandse leger en 1 civiele versie geleverd aan Hub van Doorne voor het testen met de nieuwe CVT, de "Deurnematic" of later "Transmatic" genoemd. Dit prototype, de Daf 66 YA met een duwband (de opvolger van de Variomatic), staat in het DAF Museum.